Units per Avançar obre la porta a una confluència del “catalanisme centrat”

Published On: 13 agost 2017Categories: Actualitat0 Comments

Barcelona, 13 ago . (EFE).- Units per Avançar, formació hereva de l’extinta Unió Democràtica, està disposada a confluir en una fórmula unitària que agrupi a forces del “catalanisme centrat” si després del referèndum previst per a l’1 d’octubre persisteix el “conflicte” i està en risc la “convivència” a Catalunya.

En declaracions a Efe, el professor d’Esade i portaveu d’Units per Avançar, Carlos Losada, ha remarcat que, si el Govern gestiona “amb responsabilitat” l’escenari posterior a l’1-O i convoca eleccions autonòmiques sense buscar més “xocs” amb l’Estat, “no hi haurà una conjuntura favorable a la confluència” de forces del catalanisme moderat i serà preferible que cadascuna es presenti per separat per preservar així els seus respectius perfils ideològics.

En canvi, si a partir del 2-O a Catalunya es viu una situació “límit” que posi en perill “aspectes bàsics de la convivència”, segons Losada, Units per Avançar estarà “oberta” a participar en una “plataforma comuna” amb altres formacions centristes que defensin una “tercera via” entre l’independentisme i l’immobilisme.

Des del mes de novembre passat, quadres de l’antiga Unió i persones en l’òrbita socialista treballen conjuntament dins de la plataforma Portes Obertes del Catalanisme, en la que també s’ha implicat Losada.

De fet, alguns veuen en Portes Obertes del Catalanisme el possible embrió d’una col·laboració electoral entre el PSC i aquests sectors no independentistes de l’antiga CiU.

En paral·lel, en els últims mesos han sorgit altres plataformes que busquen recompondre l’espai del catalanisme no independentista trencat després de la ruptura de CiU i la desaparició d’Unió, com els liberals de Lliures, encapçalats per l’exdirigent de CDC Antoni Fernández Teixidó i l’exdiputat d’Unió Roger Montañola.

Els plans d’Units per Avançar no passen inicialment per confluir amb altres formacions, però si el Govern administra l’endemà de l’1-O “sense comptar amb els què no vagin a votar o els que votin ‘no’ a la independència”, segons Losada, es pot generar una situació d'”emergència” que faci necessari unir forces.

“En aquest cas, estarem oberts a buscar una solució conjunta”, ha dit Losada, que això no obstant ha volgut marcar distàncies amb Lliures.

Losada ha negat que Units per Avançar, nascuda per l’impuls de l’Institut d’Estudis Humanístics Miquel Coll Alentorn (INECHA), l’antiga fundació del partit que liderava Josep Antoni Duran i Lleida, pugui definir-se com una “Unió refundada”.

Units per Avançar, que a final d’octubre té previst celebrar la seva primera convenció, assumeix el “catalanisme humanista, el personalisme i l’europeisme” dels democratacristians, però a la vegada pretén ampliar les seves fronteres ideològiques fins al centreesquerra.

“En alguns aspectes, Unió se situava en posicions més conservadores. Nosaltres defensem una combinació equilibrada de flexibilitat econòmica i protecció social. No som partidaris d’una societat subsidiada, però sí creiem que cal corregir els desequilibris que produeix el mercat”, ha argumentat.

Losada, que en la consulta del 9N va votar ‘sí-no’ (‘sí’ a un Estat per a Catalunya i ‘no’ a què aquest Estat fos independent), ha dit que personalment no preveu participar en el referèndum de l’1-O, perquè aquesta cita “aporta més conflictes que solucions” i “no es donen les garanties democràtiques” exigides per la comunitat internacional.

Això no obstant, segons el seu parer, el Govern de l’Estat “hauria de posar a sobre de la taula una proposta” per a Catalunya, ja que el simple “fracàs del procés sobiranista no farà bo l’unionisme”.

Comparteix

Comentaris

Relacionados

Segueix-nos

Sigues part activa del diàleg per construir una Catalunya capdavantera.

Subscriu-te al nostre newsletter

Gracies per la teva subscripció
Hi ha algun problema, torna-ho a intentar més tard

Subscriu-te al nostre newsletter

Gracies per la teva subscripció
Hi ha algun problema, torna-ho a intentar més tard

Units per Avançar és un partit polític humanista, catalanista i democristià format per un equip humà de professionals que aporta solucions reals per a les persones i crea les condicions necessàries perquè, tots plegats, puguem contribuir al rellançament d’una Catalunya capdavantera, una millor Espanya i una Europa més forta, que ens faci sentir orgullosos.

Fes-te simpatitzant