Units davant l’ 1 d’ Octubre

Published On: 19 setembre 2017Categories: Actualitat0 Comments

Posicionament d’Units per Avançar sobre el “Referèndum” de l’1 d’octubre

Els dies 6 i 7 de setembre, el ple del Parlament de Catalunya va aprovar la llei del referèndum i la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República i el Govern de la Generalitat va convocar el “referèndum d’autodeterminació” per a l’1 d’octubre.

Units per Avançar considera que, tal i com es planteja, sense diàleg ni pacte, aquest no és un referèndum emparat en la legalitat perquè no compleix amb cap garantia democràtica ni d’imparcialitat, ni tampoc respecta cap dels requisits que estableix la Comissió de Venècia, com ara que la llei que reguli el referèndum s’hagi aprovat un any abans de la seva celebració o que sigui emparat per la constitució de l’estat en el qual se celebra.

Creiem que aquesta no és més que una proposta feta exclusivament per i per a independentistes que afegeix més confrontació entre catalans i amb la resta de l’Estat, i que fa inevitable el xoc de trens.

Davant d’aquests fets, Units per Avançar manifesta:

  1. No legitimarem un acte desemparat de tota legalitat i que no contribueix a resoldre el conflicte territorial. Per això, no ens sentim interpel·lats ni concernits per la crida dels partits independentistes a participar en el suposat referèndum de l’1 d’octubre. Per tant, ens desmarquem de l’1-O perquè considerem que, lluny d’aportar solucions, afegeix més complexitat al problema.

  2. Instem els nostres càrrecs públics municipals, alcaldes i regidors a protegir els funcionaris dels seus municipis de l’eventualitat d’incórrer en responsabilitat administrativa o penal i també a evitar l’abús de poder que suposaria executar la llei del referèndum i els decrets que se’n deriven, així com de facilitar o cedir espais municipals per fer el referèndum.

D’altra banda, Units per Avançar no entrarà en el joc del Govern de l’Estat d’ignorar el problema polític i de la seva incapacitat d’entrar en un diàleg i negociació amb les institucions catalanes. Com els independentistes, són corresponsables del que ha succeït els últims anys en el nostre país per la seva nul·la voluntat d’afrontar el problema des de la política.

Creiem que tant el Govern de la Generalitat com el Govern espanyol han estat font de confrontació i són part inherent del problema, de tal manera que difícilment poden ser part de la solució.

En conclusió, Units per Avançar entén que la solució i resposta política a l’actual conflicte territorial hauria de ser sotmesa a l’aprovació de la ciutadania de Catalunya. No obstant això, aquesta proposta ha de tenir totes les garanties democràtiques i ha d’estar emparada en la legalitat vigent i no en legalitats paral·leles que ens situen fora de l’estat de dret, de la Constitució i de l’Estatut d’Autonomia i de tota la tradició democràtica europea. Creiem que, davant de l’atropellament de la legalitat que hem viscut aquests dies, hem de treballar per refer ponts entre tots els catalans i amb tots els pobles d’Espanya per garantir la cohesió social.

Per tot això, fem una crida a tots els partits polítics i a totes les institucions perquè torni el sentit comú a la política mitjançant el diàleg, l’acord i el pacte, oblidant posicions maximalistes enfrontades, amb l’objectiu de donar resposta a les demandes legítimes dels ciutadans de Catalunya i pel restabliment de la concòrdia, valors que exigeixen un compromís del govern espanyol abans de l’1-0 per abordar immediatament els aspectes assenyalats en el nostre document “Per a una Catalunya arrelada en una nova concòrdia”, publicat en la web del nostre partit www.unitsperavancar.cat.

19 de setembre de 2017

Comparteix

Comentaris

Relacionats

Segueix-nos

Sigues part activa del diàleg per construir una Catalunya capdavantera.

Fes-te simpatitzant

Vull ser simpatitzant

Fest-te simpatitzant

Vull ser simpatitzant

Units per Avançar és un partit polític humanista, catalanista i democristià format per un equip humà de professionals que aporta solucions reals per a les persones i crea les condicions necessàries perquè, tots plegats, puguem contribuir al rellançament d’una Catalunya capdavantera, una millor Espanya i una Europa més forta, que ens faci sentir orgullosos.

Fes-te simpatitzant