Respectar les lleis, els tribunals i les institucions

De les moltes coses que ha fet malbé l’anomenat Procés, n’hi ha tres que em preocupen particularment, bàsicament perquè caldrà molt temps per a revertir-les, essent, com son, fonamentals per al bon funcionament de l’Estat de Dret. Es tracta de tres qüestions de naturalesa diferent, però estretament interrelacionades: el menyspreu per la legalitat quan aquesta no plau, el fet de considerar parcials els tribunals i la justícia en general i, no menys important i apropiar-se de forma partidària i interessada de les institucions, amb tot el que això comporta d’erosió i distanciament d’aquestes respecte la ciutadania.

No cal anar massa lluny per trobar exemples vius d’aquestes tres realitats. De fet, en tenim algun aquesta mateixa setmana. Tot i atorgar la presumpció d’innocència a Laura Borràs, Presidenta del Parlament, en el debat suscitat a l’entorn de l’obertura imminent del judici oral hi trobem els tres factors esmentats: hem escoltat companys del seu partit a qualificar de “repressió” (sic) l’obertura d’un judici que haurà de jutjar presumptes pràctiques il·legals en la contractació pública quan era la màxima responsable de la Institució de les Lletres Catalanes.  Hem escoltat veus que menystenen als tribunals, al considerar-los simplement repressors. I hem vist com s’està disposat a violentar el Reglament del Parlament en un intent que erosiona notablement la institució a la que hauria de servir, enlloc de servir-se’n, la Presidenta Borràs.

Veurem com evolucionen els fets. Sembla que en l’actual fase del Procés, Cupaires i Republicans no estan massa disposats a assumir les tesis de Borràs i de Junts per Catalunya. Però que a aquestes alçades és preocupant que es pugui qüestionar que una imputació a una persona independentista ho pot ser per raons que res tenen a veure amb la seva ideologia política.

Sens dubte, superar aquest menyspreu per la legalitat, per les institucions i per la justícia quan aquesta no et dóna la raó o, simplement, quan jutja presumptes delictes que res tenen a veure amb el posicionament polític, ens costarà temps, esforços i pedagogia. Ens hi juguem molt, com per frivolitzar-ho.

Ramon Espadaler, secretari general d’Units per Avançar

Comparteix

Comentaris

Relacionats

Segueix-nos

Sigues part activa del diàleg per construir una Catalunya capdavantera.

Fes-te simpatitzant

Vull ser simpatitzant

Fest-te simpatitzant

Vull ser simpatitzant

Units per Avançar és un partit polític humanista, catalanista i democristià format per un equip humà de professionals que aporta solucions reals per a les persones i crea les condicions necessàries perquè, tots plegats, puguem contribuir al rellançament d’una Catalunya capdavantera, una millor Espanya i una Europa més forta, que ens faci sentir orgullosos.

Fes-te simpatitzant