Ramon Espadaler: “L’independentisme i Tabàrnia divideixen el país”

Published On: 13 febrer 2018Categories: Actualitat0 Comments

@Ramon_Espadaler d’@UnitsCat a @elsmatins: demanem al President del @parlamentcat que obri una ronda de converses

Ramon Espadaler, diputat d’Units per Avançar, ha explicat a Els Matins de TV3 que “hem demanat al president Roger Torrent que obri una ronda de converses” per acordar un nou candidat a la investidura. Ara bé, ha apuntat que “nosaltres no proposaríem candidat” perquè reconeixen “la legitimitat del grup independentista per proposar-lo”. Per això creu que JxCat, ERC i la CUP són els que han de proposar un candidat alternatiu i “operatiu”, perquè tenen la majoria parlamentària suficient i perquè “no podem estar en aquest impàs permanent”. El diputat d’Units creu que “el candidat òptim seria una persona que pugui exercir amb normalitat aquesta presidència”, si bé ells no la votarien. Espadaler ha insistit en el respecte a la legalitat ja que considera que “el camí al marge de la legalitat no porta enlloc”, i en què cal “recuperar el camí de la política i transformar les lleis des dels marcs institucionals”.

Cal un govern que permeti la derogació del 155 i que governi. – @Ramon_Espadaler d’@UnitsCat a @elsmatins

Pel que fa a la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació, Espadaler el veu “inviable en aquests moments”, entre d’altres raons perquè pensa que primer Catalunya s’ha d’aclarir interiorment i, després, perquè cal dialogar amb “un govern del PP que no està per la labor”.

.@Ramon_Espadaler d’@UnitsCat a @elsmatins : no és de rebut que siguem els primers per pagar i els últims a rebre finançament

D’altra banda, Ramon Espadaler ha assenyalat que “la prioritat número 1 és debatre el finançament en benefici de l’autogovern i de la qualitat de vida dels ciutadans de Catalunya”.

.@Ramon_Espadaler d’@UnitsCat a @elsmatins : estem molt lluny de l’immobilisme del PP i de C’s i demanem als independentistes que no se saltin la llei

Espadaler ha conclòs exposant que la seva formació no està d’acord amb “l’actitud negativa del PP a negociar” ni tampoc amb “saltar-se la llei”, que “la sortida passarà pel diàleg” i que ha d’haver “un espai pel respecte entre les diferents formacions polítiques d’Espanya”.

En el següent enllaç podeu tornar a veure l’entrevista.

Algunes agències de comunicació ja han recollit l’entrevista en forma de teletip:

EUROPA PRESS

Espadaler (Units) pide un candidato alternativo a Puigdemont para “finiquitar” el 155

Critica “con amargura” que el Gobierno no dé muestras de querer dialogar

El diputado en el Parlament del grupo PSC-Units Ramon Espadaler ha pedido este martes al independentismo que proponga a la Presidencia de la Generalitat un candidato alternativo a Carles Puigdemont para que se pueda formar GOVERN y acabar con la aplicación del artículo 155 de la Constitución.

“La manera de finiquitar el 155 y caminar hacia la normalidad, que será un camino largo y difícil, es la creación de un GOVERN”, ha asegurado en una entrevista de TV3 recogida por Europa Press en la que ha instado de nuevo al presidente del Parlament, Roger Torrent, a iniciar otra ronda de contactos con los grupos para proponer a otro diputado a la Generalitat.

Si se produce esa nueva ronda, ha explicado que su grupo no propondrá candidato porque cree que corresponde a la mayoría independentista presentar uno “que pueda ejercer con normalidad”.

“Se han puesto nombres sobre la mesa que lo permiten y que han ido circulando”, como el de la portavoz de JxCat, Elsa Artadi, aunque ha rehusado sugerir ninguna alternativa al soberanismo.

Mantener la candidatura de Puigdemont y proponer una Presidencia desde Bélgica es, para Espadaler, “un elemento de desprecio” hacia la institución y hacia el GOVERN que tenga que trabajar desde Catalunya.

Asimismo, ha rechazado que su grupo pueda apoyar una hipotética investidura del presidente del PP catalán, Xavier García Albiol, con el fin de activar los plazos para unas nuevas elecciones, y ha criticado que la líder de Cs en Catalunya, Inés Arrimadas, “no ha dado ningún paso ni ha hecho ningún tipo de propuesta, al menos formalmente”, para intentarlo.

DIÁLOGO Y RESPETO A LA LEY

Espadaler ha considerado legítimas las reivindicaciones independentistas pero les ha instado a vehicularlas dentro de la legalidad, y ha explicado que él también se ha sentido “agredido” por algunas decisiones del Gobierno sobre Catalunya pero que no por ello apuesta por romper con el resto de España.

Por ello ha defendido el acuerdo de Units per Avançar con el PSC y no con otras formaciones: “No cogeremos nunca la postura hostil del PP y de Cs atacando la lengua” catalana, que cree fundamental para la cohesión social.

“Cs a veces está situado más a la derecha que el PP, y la voz de la Faes se expresa más nítidamente a través de Cs”, ha afirmado quien fue conseller de Interior entre 2012 y 2015.

También ha reprochado al Gobierno de Mariano Rajoy que no dé muestras de querer dialogar con el independentismo para buscar una salida a la situación política: “No tenemos la sensación de que haya nadie, y lo decimos con amargura”.

EFE

Espadaler afirma que una presidencia de Puigdemont “no es operativa”

El diputado de Units per Avançar, Ramon Espadaler, integrado en el grupo del PSC en el Parlament, ha afirmado hoy que una presidencia ostentada por el candidato de Junts per Catalunya (JxCat), Carles Puigdemont, “no es vigente ni operativa”.

Aun así, ha reconocido que son los grupos independentistas los que tienen la legitimidad para proponer un candidato a presidir la Generalitat porque tienen mayoría parlamentaria, y les ha pedido “que muevan ficha”.

En declaraciones a TV3, Espadaler ha enfatizado la importancia de “respetar” a la presidencia de la Generalitat “como institución”: “Hacer que sea operativa y no teledirigida es respetar la institución”, ha apuntado.

“Cuando se habla de una presidencia fuera de Cataluña me pregunto si no es un desprecio hacia el presidente de aquí”, ha afirmado al ser preguntado por la posibilidad de que haya un presidente de la Generalitat en Bruselas.

“El camino que se salta la ley no lleva a ningún lado, hay que recuperar el camino de la política y respetar la ley”, ha sostenido, y ha añadido que el primer paso debe ser la creación de un Govern que permita anular la aplicación del artículo 155 de la Constitución en Cataluña.

Espadaler se ha mostrado preocupado por “una cierta cesión de competencias de los partidos políticos” hacia entidades soberanistas como la ANC y Òmnium Cultural y hacia los llamados Comités de Defensa de la República (CDR): “La política se tiene que hacer en las instituciones”, ha recalcado.

Ha lamentado que la líder de Ciutadans (Cs), Inés Arrimadas, no haya dado un paso al frente a pesar de ser el partido que ha obtenido más representación tras las elecciones del 21D y ha descartado que el grupo parlamentario del PSC y Units per Avançar vote a favor de un candidato del PP a la investidura para desbloquear la situación.

Ayer, el coordinador general del PP, Fernando Martínez Maíllo, no descartó que el presidente del PPC, Xavier García Albiol, pudiera presentar su candidatura a president para que empiece a correr el tiempo para investir a un presidente.

Comparteix

Comentaris

Relacionats

Segueix-nos

Sigues part activa del diàleg per construir una Catalunya capdavantera.

Fes-te simpatitzant

Vull ser simpatitzant

Fest-te simpatitzant

Vull ser simpatitzant

Units per Avançar és un partit polític humanista, catalanista i democristià format per un equip humà de professionals que aporta solucions reals per a les persones i crea les condicions necessàries perquè, tots plegats, puguem contribuir al rellançament d’una Catalunya capdavantera, una millor Espanya i una Europa més forta, que ens faci sentir orgullosos.

Fes-te simpatitzant