Per a una Catalunya arrelada en una nova concòrdia

Published On: 15 setembre 2017Categories: Actualitat0 Comments

Per a una Catalunya arrelada en una nova concòrdia

Davant dels greus esdeveniments dels darrers dies, Units per Avançar (Units) vol oferir la seva reflexió i el seu criteri al conjunt de persones del nostre país amb al desig que ens permetin apropar-nos a una solució pactada entre tots.

Constatem que l’independentisme i l’immobilisme han estat i són una font de problemes, de divisions i de confrontació. Només una opció que recuperi la millor tradició pactista, dialogant i reformista del catalanisme polític ens permetrà tirar endavant com a país i mantenir el que per a nosaltres és el més important: la cohesió social. Volem representar un catalanisme modernitzador de Catalunya on el conjunt d’Espanya s’hi senti reconegut. El catalanisme sempre ha tingut un projecte per a Espanya. Però aquest catalanisme requereix més que mai una Espanya moderna i que sigui capaç de reconèixer la seva realitat plural i heterogènia. Sense una Espanya que es prepari per donar resposta als grans reptes socials que tenim endavant, és molt difícil un projecte comú realment compartit.

Creiem que el primer que ens cal és un diàleg intern entre els catalans. Nosaltres, com a partit, volem col·laborar per trobar i articular els espais necessaris perquè el catalanisme esdevingui l’agent reparador, pedagògic i constructor que ens permeti bastir de nou majories socials àmplies, cohesionades internament i amb el nostre entorn, per tal de tornar a Catalunya la concòrdia necessària per poder avançar. Concòrdia entre catalans i, també, amb la resta de pobles d’Espanya.

Però a la vegada que hem de ser exigents en els deures que ha de fer el conjunt d’Espanya en la seva actualització i respecte a les diferències internes, avui cal posar èmfasi en els deures a casa nostra. Són molts i de gran fondària: reducció de la pobresa i de les desigualtats, reforma política inclosa una nova llei electoral, millora del sistema educatiu, modernització del sistema universitari,… Des d’Units creiem que ja tenim molts elements en la nostra pròpia capacitat d’autogovern actual. És una responsabilitat que no rau fora de Catalunya, sinó en nosaltres mateixos i en les nostres institucions actuals.

Un nou marc amb l’Estat

Però, per modernitzar-nos i per donar resposta als grans reptes de país -que vam identificar en el nostra Declaració Fundacional-, és igualment cert  que ens cal també un nou marc amb l’Estat, en el qual avui és necessari destacar:

  • El reconeixement de Catalunya com a nació i de la seva naturalesa de subjecte polític en la Constitució espanyola.

  • Un autogovern de qualitat via sobiranies compartides: claredat jurídica i respecte ple a les competències exclusives i, de manera especial, a las referides a la llengua, a l’educació i a la cultura, evitant l’ús de les lleis de bases per reduir-les.

  • Compliment, amb un calendari definit, per part del Govern d’Espanya de las sentències del Tribunal Constitucional. I retornar al nostre país l’Estatut referendat per la ciutadania de Catalunya previ a la retallada del TC.

  • Reconeixement d’un model fiscal propi de caràcter corresponsable, participatiu, transparent i solidari, amb respecte a la necessària unitat de mercat i amb la participació de Catalunya en el manteniment dels costos comuns d’estructura i de manteniment de l’Estat, de les inversions que en infraestructures ha de fer aquest a Catalunya i de la imprescindible contribució a la solidaritat entre comunitats amb els principis d’igualtat de condicions i d’eficiència en la gestió.

  • Acord sobre infraestructures que estableixi una inversió mínima anual i a mig termini en confluència amb el pes percentual de l’economia catalana en el conjunt d’Espanya i en el qual es prioritzi i es fixi una data per a les diverses fases de la posta en marxa del “corredor mediterrani”, i que disposi d’un pla integral de rodalies i de finalització d’autovies i per a la gestió dels ports i dels aeroports.

  • Participació en les matèries d’abast internacional i interterritorial a través del Senat. Modificació del Senat amb competències anàlogues a les segones càmeres dels països federals com és el cas d’Alemanya (Bundesrat)

  • Promoure una reforma constitucional que permeti transitar del model autonòmic a un de nou i plurinacional. Entenem que aquesta és la millor manera de conviure junts i en diversitat.

Exigim que el govern d’Espanya ho abordi immediatament

El marc amb l’Estat no acaba en aquestes demandes modernitzadores per al nostre país. Catalunya ha de fer també els seus deures en aquesta relació complint les parts que fins ara no ha fet, especialment la lleialtat institucional. Però hi ha qüestions més profundes en la creació del catalanisme del Segle XXI, si vol oferir el millor als nostres ciutadans i als del conjunt d’Espanya:  cal que sigui capaç de tornar a ser integrador i que reconegui en la nostra realitat social els elements comuns que tenim amb el conjunt dels ciutadans de l’Estat, inclosa la llengua que compartim i fer-ho considerant-la com “també nostra”. Calen unes institucions que siguin respectuoses amb la legalitat i que siguin constructores de confiança i de fiabilitat social tan dintre de Catalunya com en la seva relació amb el conjunt d’Espanya. Ens cal oferir transparència en les relacions i estabilitat en els marcs jurídics que permetin assolir una major concòrdia.

A Units coneixem bé la societat catalana, la seva diversitat i pluralitat, amb els seus sentiments diversos, el de pertinença i el nacional, que des del nostre punt de vista no són incompatibles. Volem ser un agent actiu en donar respostes, un punt de trobada, sense oblidar mai que, més tard o més aviat, la ciutadania de Catalunya haurà de pronunciar-se i avalar una proposta. Des de la coherència, volem ser la força aglutinadora d’un nou catalanisme que dialogui i no divideixi, que pacti i no trenqui, que sumi i que ens permeti avançar.

Dit això, creiem que ha arribat el moment de passar de les paraules als fets i remarcar el nostre compromís pel catalanisme centrat, integrador, fortament europeista i amb el seny que tant ens ha caracteritzat durant molt temps. Aquesta coherència ens fa aspirar al fet que els nostres valors i el nostre model de societat tornin a ser el referent per a tots.

Per tot això, en aquest moment concret de la història política del nostre país, ens cal exigir que el Govern d’Espanya es comprometi a abordar de forma immediata els punts assenyalats de la manera que conjuntament es consideri més oportuna.

15 de setembre de 2017

Comparteix

Comentaris

Relacionats

Segueix-nos

Sigues part activa del diàleg per construir una Catalunya capdavantera.

Fes-te simpatitzant

Vull ser simpatitzant

Fest-te simpatitzant

Vull ser simpatitzant

Units per Avançar és un partit polític humanista, catalanista i democristià format per un equip humà de professionals que aporta solucions reals per a les persones i crea les condicions necessàries perquè, tots plegats, puguem contribuir al rellançament d’una Catalunya capdavantera, una millor Espanya i una Europa més forta, que ens faci sentir orgullosos.

Fes-te simpatitzant