La seguretat, qüestió de prioritats

Article del secretari general d’Units per Avançar, Ramon Espadaler.

La seguretat, qüestió de prioritats

La seguretat té dues dimensions mesurables de diferent manera: la dels fets delinqüencials coneguts per la policia (fonamentalment a partir de les denúncies) i la de la percepció de la ciutadania, que es mesura amb l’Enquesta de Seguretat Pública de Catalunya. Realitat delinqüencial i percepció no sempre van de bracet. Por donar-se el cas que hi hagi una percepció d’inseguretat, no avalada pels fets i viceversa.

En l’actualitat, a Catalunya ha pujat la percepció d’inseguretat, a jutjar per les dades de l’esmentada enquesta, fetes públiques fa un parell de setmanes i han pujat els fets delictius, segons dades del propi Departament d’Interior. La conclusió és evident: cal millorar.

La seguretat s’assembla a la salut: hom la valora quan la perd…. Viure en un entorn segur, és un dret i una condició necessària per viure en llibertat. Per això, cal considerar-la una política social

L’ús populista de les dades i percepcions de seguretat és una greu irresponsabilitat, ja que només contribueix a empitjorar les percepcions, alhora que dóna ales a opcions polítiques que aprofiten el caldo de cultiu de la inseguretat per erigir propostes de caire xenòfob que en res ajuden a la convivència. Hi ha, però, una altra actitud tan nefasta com aquesta que és la del bonisme, que, en el millor dels cassos, és inútil.

Què és el que cal? Doncs parlar amb normalitat de la seguretat i afrontar els problemes de cara, és a dir, sense amagar-los, ni edulcorar-los. Que les violències sexuals hagin crescut a Catalunya més del 40% des d’abans de la pandèmia és una realitat inacceptable, tant com que les estafes ho han fet més d’un 70% o que la criminalitat associada al conreu i tràfic de la marihuana no sembla tenir aturador, per no parlar de les ocupacions. Aquestes realitats són les que ocupen la policia i les que haurien d’ocupar al Departament d’Interior, més que no pas les eines policials que posem a mans de les unitats d’ordre públic o com defugim les acusacions particulars dels energúmens que aprofiten determinades manifestacions per vandalitzar la ciutat. En altres paraules: més sentit comú, major confiança en la Policia  i millor recolzament a la seva tasca.

Ramon Espadaler, secretari general d’Units per Avançar

Comparteix

Comentaris

Segueix-nos

Sigues part activa del diàleg per construir una Catalunya capdavantera.

Fes-te simpatitzant

Vull ser simpatitzant

Fest-te simpatitzant

Vull ser simpatitzant

Units per Avançar és un partit polític humanista, catalanista i democristià format per un equip humà de professionals que aporta solucions reals per a les persones i crea les condicions necessàries perquè, tots plegats, puguem contribuir al rellançament d’una Catalunya capdavantera, una millor Espanya i una Europa més forta, que ens faci sentir orgullosos.

Fes-te simpatitzant