Espadaler (Units) aposta per un Govern del PSC en solitari amb pactes puntuals

Published On: 24 novembre 2017Categories: Actualitat0 Comments
Creu que els independentistes haurien de “donar explicacions i demanar perdó”

El dirigent d’Units per Avançar i ‘número 3’ de la llista del PSC per al 21-D, Ramon Espadaler, ha apostat per un nou Govern liderat en solitari pel PSC amb acords puntuals, i ha descartat tant un nou tripartit com un pacte amb Cs i el PP.

Ho ha dit en una entrevista d’Europa Press, en la qual l’exlíder de l’antiga Unió ha reivindicat que el líder del PSC, Miquel Iceta, és el candidat a la Presidència més capacitat “per a la moderació, la serenor i la confiança que representa, així com per la seva capacitat de gestionar la complexitat del moment”.

“Uns –els independentistes– s’han inhabilitat i han portat el país al precipici, i els altres –Cs i el PP– s’ho han mirat de braços plegats esperant que la Justícia els resolgués un problema que és polític”, ha destacat Espadaler, que ha defensat el pacte electoral d’Units per Avançar amb el PSC per donar recer a tots els catalanistes moderats que volen una solució.

Espadaler aspira a un Govern “presidit per Iceta amb suports asimètrics, que s’hagi de guanyar el pa cada 15 dies al Parlament” en una legislatura en la qual s’hauran de tancar moltes ferides i començar a construir un projecte conjunt en el qual no s’exclogui cap català per la seva ideologia, ha dit.

NI TRIPARTIT NI PACTE AMB CS I EL PP

Espadaler no és partidari ni d’un nou tripartit amb ERC i els ‘comuns’ ni de fer un bloc constitucionalista amb Cs i el PP.

“No concebem un pacte amb ERC, que ha liderat el full de ruta que ens ha portat al desastre i no està per la tasca de canviar”, i els ‘comuns’ tenen poca credibilitat perquè han trencat el pacte amb el PSC a l’Ajuntament de Barcelona, ha destacat.

Tampoc no veu viable un pacte de govern amb Cs i el PP pel seu “immobilisme i hostilitat: estan jugant en una lliga que és l’espanyola en un camp que és Catalunya, mentre que Iceta està jugant en la lliga catalana”.

Defensa que la solució no vindrà de cap dels dos extrems i que el 21-D és una fita molt important per decidir entre “seguir ballant el mambo de la CUP o tornar a la via de complir la llei i fer política dins de les institucions amb serenor i estabilitat per fer un país en el qual càpiguen tots”.

BILATERALITAT

Sobre que ERC i el PDeCAT es plantegin ara deixar la via unilateral i apostar per una relació bilateral amb l’Estat, Espadaler ha dit que “han de donar moltes explicacions i demanar perdó en majúscules per portar el país a un pas del precipici”.

Veu el canvi d’estratègia un “‘mea culpa’ de finalització de setmana per passar pantalla en un simple tràmit per poder tornar a agafar embranzida” en el seu full de ruta.

Espadaler advoca per tornar a fer política a les institucions per aconseguir una reforma del model territorial i blindar les competències de Catalunya, així com millorar el seu autogovern i finançament.

Admet que la reforma territorial es podrà aconseguir “a mitjà i llarg termini, sense enganyar ningú i reconeixent que el camí serà llarg i difícil”, i confia que el 21-D pugui servir per començar aquesta marxa des de la conciliació i la moderació.

És partidari d’abordar algunes reformes a través de la bilateralitat, com “la realitat nacional, el tema lingüístic i el finançament: aquests temes exigeixen un tracte que no pot ser multilateral”.

Per aconseguir el millor pacte possible amb el Govern central, espera aconseguir primer un acord entre les forces del Parlament: “El pacte PSC-Units per Avançar és la llavor del pacte entre diferents. El que vindrà serà molt més complicat, haurem de parlar entre diferents i hi haurà pactes difícils d’explicar”.

Per a això, veu imprescindible tornar al catalanisme que abans ocupava CiU i ara encarna el PSC: “Molta gent no independentista no vol anar als braços de Cs, profundament hostil amb la realitat del país, o als braços del PP, que no ha estat capaç de donar resposta”.

“El PDeCAT ha deixat un cràter de representació, i molts votants que se sentien còmodes en aquest espai se senten còmodes i representats ara en el ‘Partit del Sentit Comú’, el PSC”.

BON ACOLLIMENT EMPRESARIAL

Espadaler aplaudeix la denominació ‘Junts pel seny’ per al pacte PSC-Units per Avançar, i assenyala que està sent molt ben acollit pel sector empresarial i catalanista: “Com molts d’ells, jo mai no he agafat una papereta socialista, però ara el país necessita un esforç de serenor i moderació”.

Si bé insisteix que la reforma i els pactes Estat-Generalitat van per llarg, assenyala que urgentment cal abordar mesures per evitar que més empreses se’n vagin de Catalunya i aconseguir que la majoria de les que se n’han anat tornin: “Cal canviar el rumb de col·lisió que va posar Mas i donar clars senyals d’estabilitat al món econòmic”.

També confia que els presos pel procés sobirnaista puguin quedar en llibertat al més aviat possible perquè la mesura d’empresonar-los cautelarment és “desproporcionada”, i demana que es deixi els Mossos d’Esquadra al marge de la campanya electoral.

Comparteix

Comentaris

Relacionats

Segueix-nos

Sigues part activa del diàleg per construir una Catalunya capdavantera.

Fes-te simpatitzant

Vull ser simpatitzant

Fest-te simpatitzant

Vull ser simpatitzant

Units per Avançar és un partit polític humanista, catalanista i democristià format per un equip humà de professionals que aporta solucions reals per a les persones i crea les condicions necessàries perquè, tots plegats, puguem contribuir al rellançament d’una Catalunya capdavantera, una millor Espanya i una Europa més forta, que ens faci sentir orgullosos.

Fes-te simpatitzant