El Consell Nacional dona llum verda a la direcció d’Units per aprofundir el diàleg amb “El País de demà” de cara a una oferta electoral catalanista i integradora

Published On: 22 febrer 2020Categories: Actualitat0 Comments

Ramon Espadaler, ha dit: “tenim l’obligació d’intentar generar una oferta electoral sòlida que pugui garantir un bon govern i que sigui una alternativa a la deriva del Govern de la Generalitat cap a posicions de l’esquerra més dogmàtica”. I ha afegit “aquest projecte ha de representar i servir a tot el país. Ha de mirar no només als uns o als altres, sinó a tots”

El secretari general d’Units ha explicat des de 2017 quan vam fer amb el PSC l’Aliança pel seny i pel catalanisme per concórrer a les eleccions al Parlament han canviat fets importants a Catalunya i Espanya. La més rellevant és el canvi de signe al govern central i la reobertura d’un procés de la taula de diàleg, “una oportunitat que ´si o sí s’ha d’aprofitar”-ha dit. Des d’Units, això ens convida a avaluar la possibilitat d’agrupar partits amb diferents sensibilitats en aquest espai catalanista i també en el sobiranisme que vol fer l’opció de transitar per la legalitat, i, per tant, a reflexionar si som capaços de fer  una proposta electoral per a les properes eleccions”.

Espadaler ha subratllat que “aquest projecte polític ha de representar i servir a tot el país. Ha de mirar no només als uns o als altres, sinó  a tots”.

Aquest debat es farà especialment sobre les polítiques socioeconòmiques. Units està obertament en contra dels decrets d’ensenyament que són un atac directa a l’escola concertada, del decret d’habitatge que gairebé es un incentiu a l’ocupació, contra algunes mesures fiscals que castiguen especialment les classes mitjanes i contra l’aturada d’infraestructures anunciades pel govern de la Generalitat con el tram del IV Cinturó.  Espadaler ha remarcat que “en aquest espai trobem punts de concordança amb els representants del País de Demà, de l’entorn de Poblet”.

Pel que fa a les relacions entre Catalunya i Espanya, els secretari general ha assenyalat que aquest context nou “ens obliga políticament i èticament a explorar la viabilitat de propostes electorals a Catalunya que donin resposta a aquet electorat amb sensibilitat catalanista i en alguns casos sobiranista i que divergeix molt de les polítiques socials i econòmiques del Govern català.” I ha assenyalat que “aquestes polítiques del Govern estan dictades per l’ala més dogmàtica de l’esquerra”.

Amb el País de demà, -ha explicat Espadaler-, amb l’entorn de Poblet “hem mantingut converses. Reconeixem una franja amplia d’acords en aquestes matèries socioeconòmiques i la voluntat de buscar punts d’acord entre una visió catalanista que representem nosaltres i una visió sobiranista que es vol situar dins de la legalitat. Els uns i els altres volem que Catalunya sigui respectada, que els nostres drets siguin reconeguts i que es pugui oferir una oferta electoral catalanista i integradora.”

Espadaler ha afegit que “a diferència d’altres grups, nosaltres tenim un format de partit polític amb una presencia institucional a l’Ajuntament de Barcelona amb Albert Batlle, al Parlament, a l’ajuntament de Badalona i en altres municipis.  En aquests moments, tenim més proximitat en continguts i visió de país amb el que representa el País  de Demà i l’entorn de Poblet. Per tant, anem a aprofundir en aquest camí, respectant òbviament les decisions que ells preguin sobiranament”.

A més, ha afegit que “el substantiu és que ens obrim a la possibilitat de treballar altres alternatives electorals diferents a la del PSC que en el seu moment va ser molt positiva davant una bipolarització extrema entre l’independentisme més radical i de posicions anticatalanistes liderades per Cs. I al mig hi havia sensibilitats diferents, catalanistes que volien un país respectat però que volien fer les coses dins de la legalitat”. I ha precisat que “no donem per tancada l’aliança amb el PSC. Som i serem lleials als nostres compromisos al Parlament i als ajuntaments on tenim presència”.

Preguntat per si l’abast d’aquesta oferta pot incloure altres formacions polítiques, Espadaler ha dit que “volem ser dialogants, però un projecte polític que vagi d’una punta de Poblet fins a una altra del futur projecte de la Lliga, no sé si és tan viable en quant a continguts i a proposta electoral.”

També ha assenyalat que aquest espai pot acollir persones que se senten orfes políticament, però ha subratllat: “és un espai a construir. No es tracta de representar tant un espai que existeix com de fer una proposta atractiva per construir-ne un de nou després de tot el que ha estat el Procés, que parteixi de l’ambició clara de millorar autogovern i finançament, del respecte per les sensibilitats i els sentiments tant si són independentistes com no i que tingui la cohesió social i el bon govern del país com a objectius principals”.

22 de febrer de 2020

Comparteix

Comentaris

Relacionats

Segueix-nos

Sigues part activa del diàleg per construir una Catalunya capdavantera.

Fes-te simpatitzant

Vull ser simpatitzant

Fest-te simpatitzant

Vull ser simpatitzant

Units per Avançar és un partit polític humanista, catalanista i democristià format per un equip humà de professionals que aporta solucions reals per a les persones i crea les condicions necessàries perquè, tots plegats, puguem contribuir al rellançament d’una Catalunya capdavantera, una millor Espanya i una Europa més forta, que ens faci sentir orgullosos.

Fes-te simpatitzant