Collboni i Batlle obren la nova seu del Servei d’Atenció a la Víctima de Ciutat Vella, destinada exclusivament a atendre víctimes de violència masclista

 • Aquest nou equipament policial destinat a l’atenció de víctimes de violència masclista està situat a l’antiga comissaria de la Unitat Territorial de Ciutat Vella
 • Els dos SAV de la ciutat han realitzat gairebé 900 intervencions, de les quals 158 van ser denúncies interposades per la víctima, i 183 assessoraments
 • El 20% de les dones que ateses al servei arriben acompanyades pels seus fills o filles

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, acompanyat pel tinent d’alcalde de Prevenció, Seguretat i Convivència, Albert Batlle, i pel cap de la Guàrdia Urbana, l’Intendent Major Pedro Velázquez, han visitat aquest matí les instal·lacions del nou Servei d’Atenció a la Víctima de Ciutat Vella, situat a Rambles, 43, a l’antiga comissaria de la Unitat Territorial del Districte, i que s’ha convertit en la primera dependència policial destinada exclusivament a l’atenció de víctimes de violència masclista.

Aquest és el segon SAV que posa en marxa la Guàrdia Urbana després que el passat mes de març s’inaugurés el servei a Nou Barris. Els SAVs neixen amb la voluntat de ser un punt d’atenció integral a dones víctimes de violència masclista i als seus fills i filles que es dirigeixen a dependències policials a efectuar la denúncia o a ser atesos i també de qualsevol intervenció de les patrulles de la Guàrdia Urbana en aquest àmbit.

Aquests serveis tenen com a objectiu augmentar els recursos i la preparació dels i les agents per millorar la prevenció, la detecció i l’atenció a les dones víctimes de violències masclistes, així com optimitzar els recursos existents del sistema.

El SAV està pensat i dissenyat per a les víctimes, on la prioritat és la seva atenció coordinant els serveis assistencials i policials. Les dependències estan dissenyades amb una mirada criminològica, dotades d’espais amables amb zones per a l’estada de nens i boxes d’atenció adequats, que ajudaran a reduir l’estrès i l’angoixa emocional, facilitant d’aquesta manera la declaració de la víctima.

El SAV de Rambles 43 disposa d’un espai de més de 100m2 les obres d’adequació dels quals han suposat una inversió de més de 372.000 euros. En el mateix espai les víctimes poden posar denúncies, ser ateses per juristes especialitzats, o rebre atenció psicològica.

Des del passat 1 de març i fins a 31 de juliol, el SAV ha realitzat un total de 900 intervencions, de les quals 158 han acabat en denúncies, 183 assessoraments i 500 assessoraments a agents que es trobaven actuant en situacions de violència masclista en l’àmbit de la parella.

El 19% d’aquestes atencions són de dones que es personen en dependències del SAV derivades dels serveis assistencials i de Salut. El 20% de les dones van personar-se al servei amb els seus fills/es. 26 dones van ser derivades als serveis habitacionals d’urgència municipal, el Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida i el Centre d’Urgències i Emergències Socials.

Els i les agents del SAV han demanat 97 ordres de protecció a la víctima de les quals de moment 31 han estat concedides ( el 32%).

355 detencions d’autors denunciats per violència masclista (des de l’1 de març fins el 31 de juliol).

Les persones que s’adrecen a aquests serveis són ateses per agents especialitzats que han rebut formació específica en l’àmbit de la violència masclista, amb una mirada molt més àmplia i transversal, que ajuda a ser molt més eficients a l’hora de tractar amb les víctimes d’aquests fets delictius.

En aquesta formació amb una durada de 136 hores han participat juristes, magistrats/ades i fiscals dels Jutjats de Violència Masclista de Barcelona; Caps d’Unitat de la Unitat Central d’Atenció a la Família i a la Dona de la Policia Nacional; Grup d’Atenció a la Víctima del Cos dels Mossos d’Esquadra; docents de la Universitat Autònoma de Barcelona; professionals del Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) i del Centre d’Urgències i Emergències Socials (CUESB) de l’Ajuntament de Barcelona i psicòlegs de l’Hospital Clínic per incloure la perspectiva de la víctima.

Paral•lelament, la resta del cos ha rebut més de 50 hores de formació en matèria de detecció o actuació en matèria de violència masclista. Aquesta formació integral converteix a la Guàrdia Urbana de Barcelona en un dels cossos policials més especialitzat en primera atenció a la víctima.

 

Detecció de casos de violència masclista amb la Guia d’Indicadors

Des de l’any 2021 la Guàrdia Urbana disposa de la Guia d’Indicadors d’Alerta, pionera entre els cossos policials que facilita la tasca dels agents per poder detectar i actuar davant de possibles casos de violència masclista que en aquell moment la víctima no vol denunciar per por o perquè han normalitzat comportaments violents o controladors de les seves parelles.

L’objectiu és poder fer visibles aquestes possibles violències i poder atendre a les dones des dels diferents serveis municipals específics per aquests casos.

Gràcies a la utilització d’aquesta guia per part dels agents es van detectar 704 casos amb indicadors de vulnerabilitat. D’aquests, 342 dones es van poder vincular a la Xarxa d’Atenció Recuperació Integral.

Dades del primer semestre del 2023 ( presentades a la Junta Local de Seguretat)

 • Detecció de 494 possibles casos de violència amagada, el 65% es van vincular amb serveis assistencials.
 • Dels casos vinculats, 282, el 37% no eren casos coneguts per cap servei de la comissió, per tant, des de la GUB hem fet aflorar 84 dones que estaven patint violència amagada.
 • Dels 494 casos, 149 es van conèixer per la confecció de diligències informatives, destacar que d’aquestes el 15% van derivar en denúncia penal per part de la víctima.

La Guia d’Indicadors té en compte:

 • Antecedents de violència: Es consulten episodis anteriors o antecedents.
 • Manifestacions dels veïns: Poden aportar informació sobre la possible situació de violència
 • Aspecte i actitud de la presumpta persona agressora (dominant, desafiant, de menyspreu, hostil, etc.)
 • Aspecte de l’habitatge (desordre, objectes trencats, etc.)
 • En el cas de presència de menors: possibles evidències de seqüeles de lesions, falta d’higiene severa, etc.
 • Aspecte i actitud de la víctima: seqüeles de lesions, discurs contradictori dels fets, desvaloració d’ella mateixa, actitud d’alerta o submissió, entre d’altres.

La Guàrdia Urbana disposa d’un referent de violències masclistes a cada un dels districtes de la ciutat. Aquesta figura analitza els incidents que han gestionat els agents gràcies a la guia d’indicadors i fan seguiment dels possibles casos no penals. Són situacions on no hi ha una clara infracció penal, que estan invisibilitats, però hi ha indicis d’un possible maltractament.

Els referents es coordinen amb el Grup d’Atenció a la Víctima de Mossos d’Esquadra per analitzar les actuacions preventives i fan intercanvi d’informació en relació a les actuacions per violència masclista del seu territori i formen part de la comissió permanent de gestió de casos de violència masclista.

També estableixen mecanismes de coordinació i cooperació que permeten una transmissió d’informació continuada entre els serveis especialitzats en matèria de violència masclista:  Mossos d’Esquadra, Serveis Socials, SARA, Punts d’Informació a les Dones,  Servei d’Atenció a Homes, Salut i altres.

Comparteix

Comentaris

Segueix-nos

Sigues part activa del diàleg per construir una Catalunya capdavantera.

Fes-te simpatitzant

Vull ser simpatitzant

Fest-te simpatitzant

Vull ser simpatitzant

Units per Avançar és un partit polític humanista, catalanista i democristià format per un equip humà de professionals que aporta solucions reals per a les persones i crea les condicions necessàries perquè, tots plegats, puguem contribuir al rellançament d’una Catalunya capdavantera, una millor Espanya i una Europa més forta, que ens faci sentir orgullosos.

Fes-te simpatitzant