Campanya municipals Barcelona: compromís de crear Oficina de la Guàrdia Urbana de prevenció de les ocupacions

●       A través d’aquesta oficina, l’Ajuntament de Barcelona podrà iniciar procediment de denúncia passats 30 dies en cas que no ho facin els propietaris

  • El telèfon d’emergències 112 tindrà un protocol d’actuació immediata davant les ocupacions delictives

●       Aquesta iniciativa se suma a la nova ordenança del Civisme que Jaume Collboni impulsarà durant els primer 100 dies de mandat

Barcelona, 16/05/23

Per tal d’obrir una nova etapa a Barcelona i tenir una ciutat per viure-hi i treballar-hi, cal garantir l’habitatge accessible, salaris dignes i, també, seguretat. Per tot això, l’alcaldable del PSC i Units per Avançar, Jaume Collboni ,ha refermat avui la seva posició contra les ocupacions delictives amb l’anunci de la creació d’una nova oficina de prevenció de la Guàrdia Urbana. L’anunci l’ha fet acompanyat del Tinent d’Alcaldia de Seguretat i Prevenció, número 4 de la llista i candidat d’Units per Avançar, Albert Batlle, i de la número 2 de la candidatura, Maria Eugènia Gay, des del Parc de les Tres Xemeneies, davant les instal·lacions del futur Centre d’Emergències Metropolità.

“Volem fer un abordatge preventiu, des de la proximitat, per detectar de forma anticipada els possibles casos d’ocupacions delictives. I en els casos que els propietaris no denunciïn, des de l’Ajuntament aplicarem la nova llei i ens hi personarem”, ha dit l’alcaldable del PSC i Units per Avançar.

Des de la nova Oficina es farà prevenció, detecció i seguiment dels casos, i s’instarà als propietaris a promoure els desallotjaments i, en el cas que aquests no ho facin en 30 dies, l’Ajuntament iniciarà el procediment de denúncia davant de la Justícia.

Una de les novetats destacades és que els ciutadans i ciutadanes podran informar sobre alertes d’ocupacions a través del circuit d’urgències del 112 amb un protocol d’actuació immediata, que permetrà a l’Oficina instar als propietaris i continuar el tràmit.

Des de l’Oficina, també es coordinarà la Taula Tècnica d’Ocupacions, que serà l’espai des d’on es compartirà la informació amb altres operadors de l’Ajuntament i administracions (policia de barri, les unitats d’investigació de la GUB, Mossos, Bombers, Serveis Socials).

Aquesta oficina estarà formada per agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona, en tant que policia de proximitat que detecta les situacions d’ocupació que es puguin donar en els seus territoris i en gestiona l’impacte en la convivència, així com un equip de juristes per abordar la complexitat jurídica de cada cas, i un equip de mediadors.

En aquest sentit, el candidat d’Units per Avançar i vicepresident del partit, Albert Batlle ha dit que “volem seguir en aquest camí: prevenció i acompanyament a les víctimes de les ocupacions, i atenció a les emergències habitacionals, amb fermesa i col·laboració institucional, com hem estat fent fins ara”.

Contra les ocupacions delictives: prevenció, coordinació i rigor

D’altra banda, també es promourà un compromís institucional per reforçar la coordinació i col·laboració entre totes les administracions i agents implicats en el marc d’un Pla de Ciutat per fer front a les ocupacions delictives i evitar que aquestes situacions es cronifiquin. Per això, de la mateixa manera que els socialistes han actuat per acabar amb la multirreincidència, ara es treballarà per posar fi a aquesta xacra que afecta veïns i veïnes de tots els barris de la ciutat, generant inseguretat i conflictes de convivència.

El candidat del PSC i Units per Avançar ha recordat que l’abordatge de les ocupacions és una competència de Mossos d’Esquadra, però que la Guàrdia Urbana, a través de la nova Oficina, hi col·laborarà en tots els aspectes perquè aquests puguin actuar amb eficàcia i eficiència. Per això és indispensable la bona coordinació entre Mossos i Guàrdia Urbana, així com disposar de més agents a la ciutat.

En aquest sentit, el PSC i Units ha complert durant aquest mandat amb el seu principal compromís electoral de les darreres eleccions, la convocatòria de 1.000 places de Guàrdia Urbana, fins arribar als 3.500 agents, el màxim històric del cos. A més, s’ha fet una aposta clara perquè la policia local s’assembli més a la societat barcelonina i poder donar millor resposta a les seves necessitats. Per això, s’ha garantit la reserva de fins a un 40% de places a les dones, i s’han incorporat en les proves nous idiomes d’acord amb la diversitat cultural de la ciutat.

Paral·lelament, el PSC i Units per Avançar continuaran treballant per potenciar els canvis en la normativa penal i en el codi penal. Actualment, gràcies al PSC, qüestions com el desallotjament en 48 hores si no es certifica que s’és llogater o propietari de l’habitatge, així com la possibilitat que els veïns puguin denunciar (no només els propietaris) ja estan a debat al Congrés dels Diputats.

Aquesta proposta per avançar cap a una Barcelona d’ordre i d’oportunitats, se suma a l’anunci que Collboni va fer la setmana passada d’impulsar una nova ordenança de civisme durant els primers 100 dies de mandat, que incrementarà les sancions per soroll, mal ús dels patinets, grafits i brutícia, reforçarà el treball comunitari com alternativa a les multes i vetllarà pel cobrament de les sancions imposades als visitants.

Comparteix

Comentaris

Relacionats

Segueix-nos

Sigues part activa del diàleg per construir una Catalunya capdavantera.

Fes-te simpatitzant

Vull ser simpatitzant

Fest-te simpatitzant

Vull ser simpatitzant

Units per Avançar és un partit polític humanista, catalanista i democristià format per un equip humà de professionals que aporta solucions reals per a les persones i crea les condicions necessàries perquè, tots plegats, puguem contribuir al rellançament d’una Catalunya capdavantera, una millor Espanya i una Europa més forta, que ens faci sentir orgullosos.

Fes-te simpatitzant