Solució #1

Treballem per invertir en salut per sobre del 10% del PIB i assegurar un finançament que cobreixi les necessitats del sistema.

Isabel Pallejà Milà

Veure entrevista

Fem que Catalunya funcioni

Solució #1

Treballem per invertir en salut per sobre del 10% del PIB i assegurar un finançament que cobreixi les necessitats del sistema.

Isabel Pallejà Milà

Veure entrevista

Fem que Catalunya funcioni

Fem que la sanitat funcioni

Treballem per assegurar un finançament just que cobreixi totes les necessitats del sistema sanitari. Les mancances actuals només es poden resoldre invertint més diners i treballant per establir sinergies publicoprivades que alleugerin la càrrega que pateix el departament de Salut. Les persones tenen dret a una sèrie de mecanismes que formen part de l’estat del benestar i, en un context com l’actual, hem de garantir una cartera de serveis àmplia per a totes elles.

Quines són les nostres solucions principals?

Quines són les nostres solucions principals?

1

Treballem per invertir en salut per sobre del 10% del PIB i assegurar un finançament que cobreixi les necessitats del sistema.

2

Treballem per establir sinergies publicoprivades que reforcin el sistema sanitari.

3

Treballem per aconseguir una cartera de serveis àmplia i sostenible per tota la població.

4

Treballem per universalitzar les cures pal·liatives com a millor via per viure amb dignitat el final de les malalties.

5

Treballem per “cuidar als que ens cuiden” i donar als metges i personal sanitari la compensació justa a la seva feina..

Veure Programa
Veure Programa

Compromís amb un projecte a llarg termini

La salut va molt més enllà de la definició tradicional de l’absència de la malaltia. La salut es refereix, també, al benestar físic, mental i social. Això només és possible quan les institucions garanteixen el dret a disposar d’uns mitjans i recursos de qualitat i accessibles per assegurar el màxim nivell de salut possible. La salut és un dret de resultat, no de propòsit i és una condició imprescindible per a l’exercici de la llibertat.

Per fer-ho possible, considerem necessari la realització d’un pacte que faci evolucionar la sanitat com l’entenem actualment. Però hem de ser conscients que no serà possible en una legislatura. Cal un pacte de consens, tots junts, apostant units per un projecte a llarg termini que millori l’estat actual de la sanitat. És imprescindible l’aprovació d’un nou finançament que atorgui als professionals els recursos necessaris per poder oferir el millor servei a la ciutadania.

Cuidem qui ens cuida

Tots els països, i amb més mesura els desenvolupats, tenen dificultats per mantenir l’estat del benestar que han assolit en els últims anys, però, evidentment, la ciutadania vol continuar fent ús dels seus drets. És imprescindible habilitar mecanismes necessaris perquè les prestacions socials siguin sostenibles en el temps, plantejant solucions que no siguin a curt termini. Podem estudiar els serveis que ara reben els ciutadans (alguns més necessaris que altres) i potser ha arribat el moment de canviar alguns per altres o modificar-ne la prioritat.

En un moment on se’ns plantegen tants reptes de present i futur, hem de trobar solucions dignes per a les persones, però també per als professionals. En els últims anys, els equips mèdics han hagut de fer esforços enormes per garantir els drets dels seus pacients. Però ells també són persones i pateixen les dificultats com tots els altres. Hem de facilitar-los eines i recursos fonamentals perquè no es trobin en situacions de sobreesforços enormes per suplir les mancances del sistema.

Corresponsabilitat individual i amb el sector privat, eines fonamentals de millora

El dret a la salut té una dimensió individual i una dimensió col·lectiva (també anomenada sanitat pública), que ha de ser protegida per l’Estat des d’un punt de vista benèfic. D’aquesta manera, defensem un sistema de finançament públic independentment del tipus de titularitat de la institució, i una col·laboració publicoprivada. A més, podem fer ús d’altres sistemes que relaxen la pressió sobre les administracions com, per exemple, relegar algunes prestacions en fundacions o associacions subvencionades.

Però no només les administracions tenen un paper en la solució, les persones són fonamentals en el projecte de futur que volem consolidar. La responsabilitat individual és imprescindible per a la millora del sistema sanitari i per contrarestar els mals usos que hi trobem. La corresponsabilitat és qüestió de tots i amb un compromís social podem ajudar, entre tots, a destensar el sistema.