Units per Avançar urgeix a un acord per renovar el Consell General del Poder Judicial

October 19, 2020

 

Adverteix que l’actual debat pot retardar l’arribada dels fons europeus al nostre país.

 

La manca d’acord entre PSOE i PP manté bloquejada la renovació de l’òrgan de govern dels Jutges des fa de dos anys. Aquest bloqueig és un reflex d’un clima de crispació i de divisió en blocs al que assistim en la política espanyola i catalana i que impedeix el mínim consens per resoldre les qüestions d’Estat o els temes de gran impacte per al país. La continua batalla política entorn a la gestió de la pandèmia n’és un altre exemple penós. Units fa directament responsables als gran partits espanyols d’aquesta situació.

 

Units expressa el seu rebuig a la proposta de reformar el sistema d’elecció del govern dels jutges presentada pel PSOE i Unidas Podemos. Davant la incapacitat d’assolir el consens, un govern no pot mai, en temes que afecten la separació de poders i per tant el funcionament de l’Estat de dret, promoure una fórmula que directament afebleixi la independència política del Poder Judicial.

 

L’advertiment de la Comissió Europea hauria d’actuar com un incentiu per al Govern i per a l’oposició de asseure’s a negociar la renovació del CGPJ. La iniciativa de PSOE i UP es veu amb particular temor per part de l’executiu de la UE perquè reforça les posicions de països com Hongria i Polònia. Units es pregunta si el Govern és conscient que aquesta reforma que proposen els partits  que l’integren pot retardar les decisions relatives als fons europeus de recuperació i resiliència, causant un perjudici irreparable a les empreses i a l’economia espanyoles.

 

Units insta a que, de manera immediata, s’assoleixi un acord per renovar el CGPJ d’acord amb la llei actual, és a dir, reunint una majoria de 3/5 parts de Congrés i de Senat. A la vegada, insta el Govern i l’oposició a emprendre una negociació constructiva per reformar el sistema d’elecció dels vocals del Consell, utilitzant una fórmula mixta d’elecció per part de jutges i magistrats d’una part dels vocals i pel Parlament de la resta, mantenint la majoria de 3/5 dels vots, com a garantia d’independència.

 

Barcelona, 19 d’octubre de 2020.

 

Compartir a Facebook
Compartir a Twitter
Please reload

Entrades destacades

Declaració fundacional d'Units per Avançar

June 17, 2017

1/1
Please reload

Notícies recents

September 30, 2020

Please reload

Arxiu
Please reload

Segueix-nos a
  • Twitter Basic Square
  • Facebook Basic Square