Eleccions ja!

June 10, 2020

 

Article del secretari general d'Units per Avançar

 

El Govern de la Generalitat està trencat. Amb una precisió poc habitual en política, tots i cadascun dels departaments de la Generalitat concreten dia a dia la diagnosi  feta pública pel President Torra  el gener d’enguany quan va anunciar que el govern que presidia estava esgotat, no tenia projecte compartit i no tenia recorregut, simplement perquè no hi havia lleialtat entre els dos socis que el conformen.

 

En un impúdic exercici d’enfrontament obert, els dos socis no sols han portat la desavinença a cadascuna de les conselleries, sinó que, sobre tot, n’han fet una  ostentació pública en el que ha esdevingut una caïnita campanya electoral.  De dalt a baix, el Govern té posicions contraposades i irreconciliables al seu si. Digueu-me un departament i us diré un enfrontament entre ERC i JxCat. Al capdamunt de tot, el mateix President Torra (Junts per Cat) s’oposa a la Taula per al Diàleg que el seu Vicepresident (ERC) va imposar com a condició per a facilitar la investidura del President Sánchez. Si anem al Departament de Territori i sostenibilitat (Junts per Cat), veurem com l’oposició més dura a l’Agència Catalana de la Natura que promou, li prové dels ens territorials governats per ERC a base de mocions a Ajuntaments, Consells comarcals i diputacions. Si anem a Benestar Social (ERC), veurem com la crítica més despietada a la nefasta gestió de les residències de la gent gran li ve de la mà de Junts per Cat, sumant-se des del minut zero a la Comissió d’investigació parlamentaria. Si anem a Educació (ERC), escoltarem la veu de JxCat contra els Decrets d’admissions i de concerts escolars. Si ens atansem a Justícia (ERC), comprovarem l’acidesa de la crítica de Junts per Cat respecte com s’està aplicant l’Art. 100.2 als polítics empresonats. Fa quatre dies, Junts per Cat  ha posat el crit al Cel davant la decisió del departament de Salut (ERC) d’externalitzar el rastreig del coronavirus, concedint digitalment aquesta feina a una empresa privada. Per no parlar de les critiques d’ERC a la gestió dels Mossos d’Esquadra de les manifestacions independentistes, encara que en aquest cas, cal reconèixer que al Conseller (de JxCat), també li venen les critiques dels seus. Si mirem cap al Departament d’Economia i finances (ERC) veurem com Junts x Cat s’ha desmarcat de l’impost de successions, malgrat haver-lo votat, en un exercici d’incoherència que només pot entendre’s de d’una lògica electoralista. Si anem un xic més enllà i projectem  la mirada cap el Congrés dels Diputats, aquests dies estem veient el rau de tensió entre ambdós socis respecte la votació davant el Suplicatori demanat pel TS davant el cas de presumpta corrupció de l’ex consellera Borràs, actual cap de files de Junts per Cat a la Càmbra Baixa. I podríem seguir…

 

Vist  aquest panorama, hom podria pensar que el problema del Govern deriva del fet que els dos socis que l’integren han subordinat les polítiques sectorials i la mateixa orientació general a l’únic objectiu que els unia, la independència de Catalunya. Doncs tampoc, ja que si ens atenem als ritmes i maneres per aconseguir-la, resulta que el Govern també està dividit.

 

Vist que no hi ha projecte compartit en cap front, vist que no hi ha lleialtat entre els socis i vista la complexa situació que hem d’afrontar després del pas del coronavirus, només hi ha una sortida: eleccions ja. Qualsevol altra opció és enganyar a la gent, cosa que no ens mereixem i no ens podem permetre ni els que van votar els partits que suporten aquest Govern, ni els que no els vàrem votar.

 

Ramon Espadaler, secretari general d’Units per Avançar

Compartir a Facebook
Compartir a Twitter
Please reload

Entrades destacades

Declaració fundacional d'Units per Avançar

June 17, 2017

1/1
Please reload

Notícies recents

September 2, 2020

Please reload

Arxiu
Please reload

Segueix-nos a
  • Twitter Basic Square
  • Facebook Basic Square