Ramon Espadaler: «El ple del 6 i 7 de setembre em vaig sentir representat per Joan Coscubiela»

November 24, 2017

El dirigent democristià afirma que "una campanya electoral amb consellers a la presó seria una situació dramàtica".
 
"Vaig nomenar Trapero perquè sabia que si m'havia de venir a detenir ho faria amb cura i elegància", assegura l'exconseller d'Interior
 
 

 

 

 

Ramon Espadaler (Vic, 1963) és llicenciat en Història. Ha estat conseller de Medi Ambient en el darrer Govern de Jordi Pujol i conseller d'Interior amb Artur Mas (2012-15). Va ser secretari general d'UDC i principal col·laborador de Josep Antoni Duran Lleida. Li va tocar gestionar la crisi interna que va dur Unió a abandonar la coalició amb CDC i va culminar amb la desaparició del partit democristià després de quedar sense representació parlamentària.

Espadaler protagonitza ara una recuperació política inesperada de la mà del PSC, que integra en la seva candidatura Units per Avançar, la formació que vol encarnar el centre catalanista que havia estat Unió. Una operació aquesta que demostra que en política no es pot donar mai res per segur i que la capacitat de supervivència i adaptació dels democristians mai es pot negligir.

 


- Justifiqui un acord electoral amb un partit que defensa la intervenció de l'autonomia.

- Perquè tots dos partits, Units per Avançar i el PSC, estem en l'espai del catalanisme centrat, que no aposta per la independència. Units per Avançar diu no a la DUI i no al 155, que és conseqüència directa de la DUI, i l'actitud del PSC ha estat minimitzar-ne els efectes. Per mi, l'essència de l'acord és no reduir el catalanisme a l'expressió independentista, que respecto i entenc. Si aconseguim que el vot no independentista no caigui tot en els braços de Ciutadans i PP, haurem fet un gran servei al país, que potser mai ens agrairan. Cal un catalanisme no independentista que ajudi a mantenir les institucions, el model educatiu, els mitjans de comunicació i les qüestions essencials. Si la frontera és entre independentisme i unionisme immobilista, el pèndol pot passar per un grapat de vots de la República catalana als qui volen anorrear les institucions.   

- Entre el sobiranisme i les posicions immobilistes de Ciutadans i PP, el PSC apareix com un partit moderat, de reformes dins de l'statu quo, que no qüestionen res essencial de l'Estat. El PSC és en aquestes eleccions el partit conservador català?

- Home, a veure. En aquestes eleccions el que representa el PSC és un espai no frontista, que és el que necessita aquest país. Un espai que és alhora capaç d'entendre les raons de l'independentisme -jo discrepo de la teràpia, comparteixo part del diagnòstic- i alhora també entendre les raons d'Espanya i d'una part important de Catalunya.

 

 

 

- És un tema d'equidistància?

- No d'equidistància, de continguts: el primer, respecte cap a Catalunya, que també ha de ser correspost amb respecte cap a Espanya. També hi ha hagut a Catalunya algunes actituds que poden generar més desavinences.

- Quina posició creu que des de Catalunya pot haver generat més irritació a Espanya?

- Quan es comparava la democràcia espanyola amb Turquia, per exemple. Em sembla que no s'ajusta a la realitat. Per tant, respecte. En segon lloc, cal un marc de relacions que ens reconegui com a nació, que ens blindi un conjunt de drets i ens resolgui el sistema de finançament, amb un model diferenciat, que sigui solidari però també just.  

- Vostès han defensat una disposició addicional i el PSC una reforma constitucional. Però tal com està la correlació de forces a l'Estat, creu que el PP pot assumir una reforma que impliqui un major reconeixement per a Catalunya? No li sembla molt ingenu això?

- Em sembla difícil, però tot i ser un camí llarg, em sembla més garantista i més possible que la declaració de la independència, i més en els termes en què s'ha plantejat, que posa en risc aspectes sensibles de la nostra economia i fa mal a les nostres institucions.   

 


- Què sent quan veu que tanca un acord amb el PSC i alhora molts militants socialistes abandonen el partit per haver donat suport al 155?

- A nosaltres ens ha costat molt d'assumir l'acord perquè estem en contra de la DUI i del 155. Ara, un 155 sense els socialistes hauria estat molt més agressiu contra els mitjans de comunicació i s'hauria allargat en el temps. I hem de construir a partir de la realitat que tenim.