Units per Avançar vertebrant el centre catalanista

JORDI DAURA

Membre del comitè directiu d'Units per Avançar


La necessitat de reconfigurar espais polítics en la Catalunya post procés és quelcom indispensable per tornar a l’estabilitat política, econòmica i social que el nostre país necessita. Res no tornarà a ser com abans. Els eixos tradicionals en els quals es movia la política catalana han saltat pels aires. La tasca que cal fer és dura i difícil, però absolutament necessària.


Ens trobem, per una banda, un independentisme atrapat pel seu propi discurs que ha anat conreant en els últims cinc anys basats en grans proclames a favor de la república, la desobediència i la divisió interna de Catalunya. Els corrents avui més moderats de l’independentisme estan perdent la batalla de les idees i són els més propers al president Torra i a Puigdemont que, poc a poc, van agafant el relleu de la vella Convergència, i situen aquest espai en un radicalisme entre ERC i la CUP.


D’altra banda, Ciutadans ha demostrat que és una força idònia per a la confrontació i la crispació política, amb zero ganes de governar. La seva filosofia és dividir i aportar bronca en el debat polític. La seva incapacitat per configurar majories de govern a Catalunya, tot havent guanyat les eleccions, els situa en una posició secundària i radical amb els que ningú vol pactar. Ha estat un artefacte pensat per a rebentar el procés, és l’únic que han aconseguit, però el post procés no està a les seves mans poder-lo gestionar. Es necessiten partits amb les llums llargues, que pensin que la política està feta amb i per als ciutadans, i no només amb campanyes de màrqueting i frases boniques.


Dit això, la reconstrucció del centre catalanista –centredreta i també centreesquerra- va agafant força. Units per Avançar, com a partit catalanista, proeuropeu, moderat i humanista va arrelant al territori, es va expandint arreu del país amb nous regidors com és el cas de ciutats tant importants com Tarragona, Lleida, Badalona, Sant Cugat -entre altres-, i en moltes d’elles com a peça clau i indispensable dels governs municipals. A poc a poc i amb bona lletra. Ja era hora que algú tornés a reivindicar temes sensibles com la defensa de l’escola concertada, el suport a les famílies, la seguretat, la defensa de l’economia productiva i un model de societat regit per valors humanistes.


Enmig d’un debat públic monopolitzat pel processisme, Units per Avança va treballant. Davant de nous artefactes i “crides”, ens cal una opció seriosa del catalanisme que afronti els problemes amb responsabilitat i pensant amb tots els ciutadans, deixant de banda els discursos excloents i frontistes. Ens cal un mur de contenció davant d’aquesta onada de populisme que recorre el nostre país des de fa temps. Recordeu aquell eslògan de la candidatura del Front Català d’Ordre de l’any 1936 on es veia una persona aguantant una porta cridant “no passaran”? Doncs vindria a ser això.


La proposta de Pacte d’Estat que formula Units va calant en els sectors econòmics, empresarials, socials i en les principals forces parlamentàries de Catalunya i de Madrid. L’última ha estat la trobada a Bilbao entre les direccions d’Units i el PNB que permeten als centristes catalans anar buscant sinergies amb partits nacionalistes de la resta de l’Estat per treballar plegats. La defensa del reconeixement nacional de Catalunya, un model de finançament regit per principis d’objectivitat i d’ordinalitat i repensar el delicte de rebel·lió, són aspectes que el partit posa sobre la taula per anar cap a la normalització institucional i teixir grans aliances.


Estem en un procés de reconfiguració d’un espai polític que avui va de la mà del PSC i en el que ambdues forces, una des del centreesquerra i l’altre des del centre i centredreta, aporten pau, estabilitat, rigor i propostes en un Parlament i uns ajuntaments que uns volen sotmetre al servei de la república de Torra i Puigdemont i altres a la Tabàrnia de Rivera. Només des del catalanisme podrem guanyar la batalla als dos blocs que avui tenen Catalunya bloquejada. Eus aquí la proposta d’Units per Avançar com un bon desllorigador.

139 vistas