Una oportunitat al diàlegRAMON ESPADALER

Diputat d'Units per Avançar al Parlament


El suport a la moció de censura presentada per Pedro Sánchez i la presa de possessió d’un govern de la Generalitat plenament operatiu obren un nou escenari polític al si de Catalunya i del conjunt d’Espanya, que totes les parts haurem d’aprofitar per obrir un diàleg realista a la recerca de punts d’entesa entre unes parts que, fins el dia d’avui, s’han mostrat antagòniques.


No n’hi ha prou amb apel·lar al diàleg com hem vist fer al President Quim Torra en les darreres aparicions públiques, sinó que cal delimitar els àmbits sobre els quals caldria practicar-lo i prendre consciència de quins són els límits infranquejables que tenen ambdues parts. En aquest sentit, ubicar les converses al si de les institucions i dins del marc de la legalitat constitucional són, al meu parer, dues qüestions fonamentals. Obviar-ho equival a negar, de facto, el diàleg que es reclama des d’unes instàncies polítiques que -no ho oblidem- no només estan legitimades per les urnes, sinó que també estan obligades a oferir sortides a l’actual situació. Unes sortides que, atesa la profunditat del problema, només podran ser graduals.


La complexitat del repte que tenim entre mans exigeix, doncs, la prudència de les parts, tant en la fixació dels objectius, com en la delimitació i ordenació dels àmbits sobre els quals caldrà dialogar. Les posicions maximalistes d’una i d’altra part només contribuiran a avortar l’oportunitat que ens ofereix el nou escenari polític. En aquest sentit, no faltaran temptacions al respecte, des del moment que una part –no pas la totalitat- de les oposicions als dos governs tindran com objectiu fer descarrilar qualsevol temptativa de diàleg.


Pertoca, doncs, començar a generar un espai de confiança mútua entre governs i grups polítics que només es pot fer a partir de dues premisses: del reconeixement explícit que el problema s’ha de gestionar des de la política i del reconeixement, de partida, de les abismals diferències entre ambdós Governs. És el moment de posar en valor la voluntat expressada pels nous governs -que presumim sincera- de situar la cerca de solucions en la política i les institucions, per difícil que això pugui semblar. De fet, l’alternativa, com ja hem vist, no ens porta enlloc. Donem, doncs, una oportunitat al diàleg.

42 vistas