Partit Pirata o partit de govern?


Article del president d'Units per Avançar, Oriol Molins, publicat el dia 4 de juny de 2019 al diari digital Enoticies.

De victòria en victòria fins a la derrota total. Les eleccions municipals i europees han dibuixat amb claredat en què s’ha convertit el centre dreta català de JxCat: el nou partit de vot protesta votat per rebequeria. Raons no en falten: actuacions de l’Estat, les acusacions de rebel·lia, decisions errònies com el “Piolín” i la resposta policial de l’1-O. Els que utilitzen les eleccions europees per fer un vot protesta -com, en el seu dia, Ruiz Mateos, el Sr. Gil o Podemos fa cinc anys- fan un vot gens europeu, tant digne com inútil per cert: el del nou partit pirata.


També han dibuixat un resultat municipal on JxCact ha estat laminat arreu, sense representació o residual a tota l’àrea metropolitana i amb poques alcaldies representatives a l ‘interior. Allà on pot, ERC l’arracona, com previsiblement pot passar a Sant Cugat o com ho intenta com a Girona. També queda guillotinat a les diputacions i consells comarcals. Puigdemont guanya eleccions i JxCat perd poder, de victòria en victòria fins a la derrota final en la Generalitat. És el nou partit pirata que navega sense rumb, perdut amb el mapa erroni del pinyol de David Madí i companyia. Navega sense timó des que Mas va ser llançat per la borda.


Un conegut polític basc em va dir, “al PNB ens va bé des que vam entendre que el nostre rival era Herri Batasuna - Bildu”. El gen convergent ho veu, però és incapaç de reaccionar, curtcircuitat pel procés, per l’ANC, pel rol pirata pota de fusta de Torra-@KRLS, i pel dolor i ràbia (comprensible) del judici. Mentrestant, els seus rivals guanyen poder real. Ho lamento profundament perquè construir un nou vaixell polític és molt costós i difícil, i sé del que parlo.

Aquest gen existeix i és fort. Se sent profundament català, és botiguer, metge, empresari o autònom, vol mantenir sí o sí l’escola concertada, sentir-se orgullós del sistema sanitari (públic/privat), vol fer-se escoltar per Europa i el món. Té un model social que no és el de l’assemblea cupaire. No és només convergent, es complementa bé amb la democràcia cristiana, i fa temps que va coix. Sap escoltar la gent quan passeja pels carrers, és tant social com la socialdemocràcia perquè busca dignificar les persones. Creu que la llibertat humana és el motor transformador de la història. Aquest gen no és només independentista.

Només quan recuperi tot el seu ADN i construeixi una proposta de futur, moderna i cosmopolita, basada en el seu model social, amb els seus valors, quan reconnecti amb la gent metropolitana i amb els joves (no tots son cupaires!), només llavors recuperarà poder real.


El centre dreta català no vol ser un vaixell pirata i refarà un nou vaixell.

Oriol Molins, President d’Units per Avançar

5 vistas