Més que de fronts, som de pontsJORDI CEREZUELA I BADIA

27/08/2018 - E-NOTÍCIES


Ens volen etiquetar com a “fatxes” o “indepes”, de dretes o de esquerres, unionistes espanyolistes o sobiranistes. Per tant, si estàs amb els d’un costat, no pots estar amb els de l’altre.No entenc per què el PP i Cs maltracten Catalunya, la seva economia, cultura, llengua i educació. Desitgen una Catalunya “sotmesa”. I tampoc no arribo a entendre per què els líders de l’independentisme enganyen i prometen allò no poden complir: l’Estat de Catalunya amb tots els reconeixements internacionals. Ens porten pel pedregar de la indigència europea.


Jo, i com jo molts, estimem Catalunya, som catalans de cor, de llengua i de seny. Volem el millor per a la nostra terra i això no passa per cap dels dos fronts: no volem ser sotmesos ni anar pel pedregar. No ens sentim identificats en cap dels dos fronts. I quan els mirem, veiem virtuts i defectes en una banda i en l’altra. Per això, volem el millor dels dos pols per posar-ho en comú.


Ser d’un front et situa al costat oposat de l’altra i, per tant, en un enfrontament fruit de la forta desavinença sobre una qüestió vital. És a dir, és el producte de la manca de diàleg i d'acord entre les parts.


Per defensar “el nostre front”, podem construir un mur alt, tant que no ens deixi veure els altres. Requereix enginyeria, força recursos, esforç, molta feina, i tot plegat per aïllar-nos, per separar-nos. L’alternativa al mur és clara: fer un pont per comunicar i unir. També calen enginyeria, recursos, feina, però amb una diferència: pot ser compartit, construït conjuntament, amb una càrrega més lleugera per a tots i amb un millor resultat. Em pregunto si la persona que ara em llegeix és de fronts o de ponts. En tot cas, us demano que reflexioneu què us aporta personalment i a Catalunya una posició i l’altra.


Els ponts són per avançar, per fer camí, per superar dificultats i per fer la vida més fàcil a tothom. Son difícils de construir, requereixen l’esforç i la col·laboració de molts, però a la fi, tots en sortim guanyant. I després, com ens ensenya l’experiència, requereixen un manteniment constant i rigorós.

Això és el que cal ara: construir ponts, per avançar, perquè tots guanyem.


Jordi Cerezuela, secretari d'Organització d'Units per Avançar

5 vistas