La (necessària) batalla de les idees

JORDI DAURA

Membre del comitè directiu d'Units per Avançar


La setmana passada en una entrevista amb Josep Cuní, el diputat d’ERC Joan Tardà, va dir, quan li van preguntar sobre la possibilitat de fer llistes conjuntes en les properes eleccions municipals i europees, que les esquerres amb les esquerres, i la resta amb la resta. És evident que Tardà -juntament amb una gran part del món de l’esquerra a Catalunya- entén que allargar l’agonia d’una centralitat política entre democràcia o repressió, independentisme o unionisme, llibertat o 155, té data de caducitat. I, a més, l’eix esquerra-dreta, o esquerra-“resta” tornarà a adquirir el protagonisme que sempre ha tingut.


Des de fa temps, partits com ERC, PSC i Comuns, i en certa manera la CUP, han intentat abanderar un relat social que els permetés mantenir un perfil ideològic clar, definit i diferenciat. Durant aquests anys de procés, l’esquerra a Catalunya ha mantingut uns ideals i una manera d’entendre la societat que li permet agafar un cert avantatge. I el té especialment respecte els qui se suposa que haurien de ser els seus competidors més directes, Junts per Catalunya, del qual no sabem ben bé quin model de societat defensen. Com es fa compatible proposar en un mateix projecte un model econòmic i social amb gent que prové d’ICV i de l’ala més liberal de la extingida CDC? O la Crida que properament sembla que prendrà vida? O el mateix PDECAT? Partits i grups parlamentaris que en reiterades ocasions han avalat aspectes tan impropis del que en Tardà diu “la resta” com la retirada de concerts escolars en el Parlament.


Però no tot està perdut. Hi ha forces polítiques que es caracteritzen per una manera de fer i de ser, uns valors, una ideologia, una forma d’entendre la societat, el paper de l’economia i el fenomen de la globalització. Un clar exemple és Units per Avançar, una força amb poc més d’un any de vida, que s’identifica amb un espai moderat i catalanista, amb trets importants com la defensa d’una economia social de mercat, la preocupació per la situació de la gent gran del país, la llibertat dels pares en triar escola pels seus fills, la seguretat, la reconstrucció de les classes mitjanes, la defensa de la persona i la vida, polítiques de suport a les famílies, una mirada a Europa, la defensa del país, de la seva llengua i institucions, etc. En definitiva, una manera concreta de fer política i amb idees molt clares.


En aquesta batalla de les idees, Units per Avançar farem aquest cap de setmana una jornada sobre una qüestió que ens preocupa molt i que entenem que hauria de ser una prioritat dels governs, especialment dels ajuntaments. Em refereixo a l’envelliment de la nostra societat, la baixa natalitat i el paper de les famílies al segle XXI. Sens dubte serà un debat important que ens permetrà continuar fer créixer un hort que volem que sigui majoritari en els propers anys.

94 vistas