L'empara, el diàleg, i la solució, fer-hoJORDI CEREZUELA I BADIA

02/08/2018 - E-NOTÍCIES


Sóc radicalment moderat i de centre. No crec que la independència solucioni els problemes dels catalans. Per a alguns, sóc un "botifler", per a altres, un traïdor i per a alguns -cada vegada menys-, invisible o equidistant. Però no es pot ser perfecte i menys agradar a tothom.


Crec en el diàleg. És l'essència de la política. I, si cada vegada més ciutadans prenen consciència que els conflictes de la nostra societat es resolen políticament i no amb la judicialització o amb la violència, ara és el moment de dialogar. De fet, dialogar suposa la confrontació de més alt nivell, l'intel·lectual.


Em pregunto si estem preparats per a això. Em refereixo a si realment estem disposats a dialogar, a no guanyar al cent per cent, a fer concessions, perquè es tracta d'això, de cedir, d'acceptar, en tot o en part, el plantejament de l'altre. I ho dic, també, des de la meva experiència vital. Formo part d'un grup de ciutadans que ha decidit sortir de la comoditat del despatx professional per expressar-se políticament en públic sobre el que passa al meu país.


L'independentisme va ser menyspreat pel govern del PP i els independentistes van minimitzar la resposta que podia tenir l'Estat a les seves accions. Ara toca centrar-se en reconstruir les relacions perdudes i els nous líders ho han de fer amb immediatesa. Les expectatives són altes i la impaciència impera a tot arreu.


Reconec que serà difícil dialogar políticament amb la distorsió judicial i amb polítics i líders socials a la presó, però no deixem que el soroll ens entorpeixi. Dialoguem. Parlem d'independentisme, però crec que n’hi ha molts: l'econòmic, el polític, el social, el cultural. Serem capaços de donar resposta, o solucions, a tots? Si el que ens separa és tot això, afrontem-ho així, per àmbits. Un gran problema deixa de ser-ho si ho secciones en parts.


Crec, i com jo moltes persones, que a l'empara del diàleg, de la POLÍTICA en majúscules, trobarem com ordenar la relació de Catalunya amb la resta d'Espanya. Per això, cal superar les decepcions, acceptar concessions, no parlar de victòries o de derrotes i allunyar-nos de les posicions que provoquen i mantenen l'enfrontament.


Només una actitud tossuda en trobar solucions des del diàleg pot arribar a aglutinar el major acord. Calen moltes persones, entitats i partits entestats en dialogar, en arribar a acords. I també són imprescindibles més ciutadans pertinaços que abandonin l'anonimat, reflexionin sobre política i ajudin a construir-la, i que s'expressin a favor del diàleg. Deixem els gestos i obrim pas a l'acció.


Des del centre, des de la més radical posició a favor del diàleg dins de la legalitat, convido a totes les persones que vulguin construir un benestar per a tots que ho expressin i ho exigeixin. I us invito també a participar en el diàleg de forma constructiva en la mesura que us sigui possible.


Toca una cosa més: generositat. A hores d'ara, ja sorgeixen diverses veus que defensen el que proposem: diàleg, moderació, centralitat i legalitat. Ara toca afegir-hi generositat. És necessària per aglutinar en un sol moviment les cada vegada més nombroses veus que expressen el seu desig de diàleg. Ara si, unim-nos tots, com un sol poble, i defensem els interessos de Catalunya, sense complexos i amb fermesa, però amb el realisme i la legalitat que requereix la democràcia. Per una Catalunya de tots, treballem per aconseguir-ho. Nosaltres ho farem dels del centre catalanista i plural. En sou benvinguts.


Jordi Cerezuela, secretari d'Organització d'Units per Avançar

16 vistas