De Tarragona a Barcelona


Just quan em disposava a escriure aquest article per raonar el suport als Comuns d'Ada Colau per part del PSC i d'Units per Avançar a l'Ajuntament de Barcelona, ​​m'arriba la notícia de l'acord entre ERC i Comú Podem per desallotjar Fèlix Ballesteros de l'alcaldia de Tarragona, tot i ser la candidatura socialista la més votada el passat 26 de maig.

En absència d'una majoria absoluta o d'un acord que permeti a la formació més votada sumar en el ple un nombre de vots superior a qualsevol altra alternativa, el nostre sistema electoral no consagra ni atribueix cap valor a la candidatura més votada, més enllà del simbolisme que això comporta. Aquesta és la raó per la qual el dissabte podem assistir, fins i tot amb sorpreses de l'últim minut, a tota mena de combinacions entre formacions polítiques diferents i, en alguns casos, molt distants. Són combinacions legalment vàlides, sobre les quals cada formació haurà de donar compte davant els seus electors.


Així les coses, sembla evident una primera obvietat com a conclusió: Ada Colau -o si no algú de la seva candidatura- pot arribar a l'alcaldia de Barcelona, tot i no haver estat la candidatura amb més suports a les urnes. Com a mostra, Tarragona, entre moltes altres ciutats i municipis. En conseqüència -segona conclusió-, les raons dels acords postelectorals són d'estricta naturalesa política.


En el cas que ens ocupa i a la vista dels resultats electorals, a Units per Avancar vam decidir que el nostre regidor Albert Batlle donés suport a un acord entre el PSC i Units amb la candidatura de Colau, en base a un argument netament polític que, com a tal, és perfectament opinable: no creiem que sigui positiu per a l'economia, per a la projecció internacional o per a la cohesió social de Barcelona, ​​posar la ciutat al servei de la causa independentista. Això és així per moltes raons, entre les quals voldria destacar particularment dues. La primera és que no creiem que sigui positiu per a Barcelona traslladar al seu consistori la paràlisi que apreciem al Govern de la Generalitat, ara per ara en mans d'una majoria independentista tan legítima i legal com políticament criticable. I, d'altra banda, pensem que un alcalde i un govern municipal de signe independentista no contribuiran a canalitzar políticament l'escull en què ens trobem després d'anys de l'anomenat Procés. Per tot això, no obstant reconeixent-nos diferents i distants del que pugui representar Ada Colau, hem pres una decisió inaudita, amb el ferm compromís de convertir-nos en un element moderador de les polítiques que, al nostre parer, requereix la ciutat i que van des de la seguretat fins al suport a l'economia productiva, passant, òbviament, per l'atenció des de la proximitat als ciutadans i a les ciutadanes de Barcelona.


Ramon Espadaler, secretari general d'Units per Avancar

76 vistas