Tancar el Parlament

Actualizado: 4 de sep de 2018RAMON ESPADALER

Diputat i Secretari General d'Units per Avançar


Cent dies han estat suficients per comprovar l’escàs interès del govern Torra pels problemes reals de la societat catalana. Cap notícia dels pressupostos, cap projecte de llei rellevant per afrontar els temes que el propi Govern ens deia que considerava urgents, cap iniciativa governamental que ens doni a entendre quines són prioritats i preocupacions del Govern, més enllà del que ells anomenen la construcció de la República.


La relació de bones intencions explícitada pels Consellers i Conselleres davant les respectives comissions parlamentàries ha quedat, almenys fins ara, en un simple exercici retòric. La clausura de facto del Parlament fins l’octubre simbolitza de manera tan descarnada, com desacomplexada, aquesta manera de fer de l’Executiu Torra (o, potser millor, de l’Executiu Puigdemont). Però més enllà de demostrar el desinterès del Govern per lo concret, per revertir els efectes de les retallades sobre l’educació o la sanitat, per definir una agenda econòmica pel país, per dibuixar la Catalunya de les properes dècades, el tancament del Parlament ens dóna la justa mesura de quin és el nivell democràtic de l’actual Govern de Catalunya. Amb el tancament de la Cambra, no sols es dificulta la seva labor legislativa, sinó que, sobre tot, s’impedeixen les altres dues funcions pròpies de tot Parlament democràtic: la del control de l’Executiu i la de l’impuls de la seva acció de govern. Un govern que defuig el control democràtic, que impossibilita l’acció d’impuls d’accions necessàries pel país i que posa pals a la roda a l’acció legislativa és un govern de molt baix perfil democràtic, per més que s’ompli la boca de “democràcia” i per més que, dia sí dia també, es dediqui a donar lliçons de democràcia a l’Estat al qual pertany. No hi ha al nostre entorn cap democràcia que clausuri una cambra legislativa com a conseqüència de les desavinences dels qui tenen la responsabilitat de governar-nos.


Però encara hi ha més: per si tot plegat no fos prou greu, ens acaben d’anunciar que d’aquí pocs dies el President Torra pronunciarà una conferència en la que explicarà al país els seus plans de futur (suposem que per a la present legislatura). Això s’esdevindrà a un més vista del debat de política general, tràmit parlamentari de primer ordre, expressament concebut per fer aquest debat: per informar i per debatre amb el conjunt de la Cambra les prioritats i l’agenda del Govern per al curs que algun dia hauríem de començar. Tot plegat molt lamentable.


28 vistas