Catalunya o república?JORDI CEREZUELA I BADIA

Secretari d'Organització d'Units per Avançar

08/05/2018 - E-NOTÍCIES

Tinc la sensació que als independentistes se’ls en fot Catalunya. Ara és república sí o sí, sense pensar en les conseqüències. Ja no defensen Catalunya, sinó Puigdemont i la seva república. A l’altre costat, tenim l’immobilisme del govern, la recerca de rèdits electorals de Ciudadanos i la intervenció judicial.


Què és millor per a Catalunya? Mantenir aquesta situació de paràlisi de govern, de judicialització, de fractura social o començar a reconstruir? Encara estem en posicions molt allunyades, però cal treballar per acostar-les. És feina de tots aconseguir-ho i cal fer-ho amb lleialtat i responsabilitat envers a tot els ciutadans de Catalunya. I dic tots, pensant en el millor per a tots, i no només per als que pensen com jo.


Aquesta reflexió, treballar per a tots els catalans, és responsabilitat del govern de l’Estat, de la resta de forces politiques i dels grups politics independentistes. Cadascú diu la seva, per als seus, sense més interès que seguir enrocats, sense reconèixer errors i traslladant tota la culpa a qui no pensa com ells. En els dos blocs costa trobar ments obertes amb capacitat d’escoltar i de voler dialogar i, més important, de trobar solucions.


Puigdemont, sí o sí, no és la solució. No fer res o dur la política als jutjats, tampoc. Posar-nos tots d’acord, un pacte d’estat, segur que sí que ho és. Aquesta proposta, basada en el federalisme cooperatiu, pot ser el futur de l’Estat amb convivència i amb el reconeixement de tots els pobles d’Espanya. Entomar el sentiment nacional, l’autogovern, el model de finançament, la convivència conjunta i la governabilitat d’Espanya és la proposta de diàleg que fem Units per Avançar per a tots i amb la participació de tots.


Proposem un pacte d’estat que ens impliqui a tots i que garanteixi durabilitat en el temps, evitant que les alternances dels governs el posin en qüestió. En definitiva, un projecte de convivència conjunta centrat en assolir el ple govern, que desenvolupi competències de caràcter exclusiu i eines per resoldre de forma objectiva qualsevol possible conflicte competencial futur.


El caràcter integrador i pactista ha de retornar a la política, o el que és el mateix, cal pensar i treballar per Catalunya des del seny.

6 vistas