- SOM UNITS -

Les persones que formen part del projecte d’UNITS PER AVANÇAR tenen com a denominador comú l’humanisme integral que situa la persona, la seva dignitat i la seva transcendència com a centre, subjecte i objecte del pensament i de l’acció política del partit.

 

 

 

 

 

 

 

 

Els impulsors d’aquest moviment venien de procedències polítiques i professionals diferents i es van unir entenent que vivien un moment transcendental i decisiu de Catalunya. Preocupades per la situació del país creien en la necessitat d'iniciar, amb aquest projecte, un camí esperançador per superar amb èxit els reptes de la societat.

 

El 19 de juny de 2017 es va fer pública la Declaració Fundacional del partit. La presentació va tenir lloc al Col·legi de Periodistes de Catalunya amb el portaveu de la comissió gestora, Carlos Losada, i un grup de signants de la declaració. Losada va manifestar la intenció d’Units per Avançar de ser pal de paller dels catalanistes que no s'identificaven amb el "procés" o que eren crítics per la seva deriva i  se sentien orfes de referent polític. Persones moderades, humanistes, amb seny, defensores d’un catalanisme integrador no excloent. En definitiva, calia refer un espai centrista català connectat a Europa a través de la família democratacristiana, de la qual prové el pensament polític del nostre partit.

 

 

 

 

 

Mesos més tard, el 21 d'octubre, Units per Avançar va reunir la seva primera Convenció Nacional amb caràcter fundacional a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona. En aquesta convenció, es va elegir un Comitè Directiu presidit per Oriol Molins i es van aprovar una ponència política, un codi ètic i una resolució amb l’objectiu de donar resposta al debat territorial de Catalunya respecte a la seva relació amb el conjunt d’Espanya.

 

 

 

 

 

Setmanes més tard, davant de la convocatòria d’eleccions per part del president del govern espanyol amb  l’aplicació de l’article 155 per a l’1 d’octubre, Units per Avançar va arribar a un acord amb el Partit dels Socialistes de Catalunya per anar plegats a les eleccions i per intentar articular un espai que anés del centre esquerra al centre dreta, amb els seus diferents accents i que trenqués la dinàmica de blocs en la qual Catalunya s’havia instal·lat. L’acord entre el PSC i Units es va batejar amb el nom de "Aliança pel Seny i pel Catalanisme". Fruit d’aquesta aliança, Units per Avançar va obtenir representació al Parlament de Catalunya amb Ramon Espadaler, el tercer candidat de la llista de la circumscripció de Barcelona.

El 21 d'abril de 2018 es va fer la II Convenció Nacional del partit que va constituir el Consell Nacional, el màxim òrgan de decisió entre Convencions. Helena Isábal va ser escollida presidenta de la mesa del consell nacional, Rosa Mari Salmerón (regidora a l’Ajuntament de Lleida), vicepresidenta i Julio Molinario, secretari. 

El 16 de maig de 2018, el diputat d'Units per Avançar, Ramon Espadaler, juntament amb el president, Oriol Molins, la presidenta del consell nacional, Helena Isábal i el membre del comitè directiu, Antoni Durán-Sindreu, van presentar en roda de premsa al Parlament el document de les bases per a un Pacte d'Estat Catalunya-Espanya, que podeu trobar en aquest enllaç.